Berättelser från verkligheten

Jag, Ulla, vill tala om att jag ofta var med i ett stort Luciatåg flera år i dåvarande Västra Skrävlinge kyrka. Min mormor var med i dess syföreningen och vi följde med dit ibland. Det var pastor Nihlén och hans hustru, som höll i detta i Luciafirandet.
Jag var också med i Luciafirande på dåvarande restaurang Valencia – sedermera kallat Änkornas paradis.

På bilden är det jag som är den mörkhåriga tärnan.

Ulla Kvant, 20201213

Tack Ulla för ditt bidrag. // Åsa och Linda

Bekräftat via DNA.
Min mormors farfar hette Peter Andersson, född 1835-07-12 i Bettamåla, Augerum, Blekinge och död 1909-05-30 i Öljersjö, Lösen, Blekinge. I hans födelsenotis lägger man först märke till att han är oäkta men i slutet av texten nämns Anders Larsson i Sötevallsryd som fadern.

I detta läget blev jag nyfiken på om jag kunde utröna vem fadern var och sökte igenom hela Sötevallsryd i grannförsamlingen Ramdala och hittade två pojkar med det namnet. Den första av dem var bara 16 år men kunde kanske inte avfärdas för det. Den andra var 20 år vilket stämde bättre med mamman Marias ålder och dessutom hade denna Anders flyttat från Augerum där Peter föddes.

För att om möjligt verifiera mitt antagande kontaktade jag, via uppgifter i DISBYT, andra forskare som hade den förmodade fadern i sitt släktregister. Ingen av dessa kunde bekräfta min misstanke men det var hellre ingen som kunde avfärda tanken. En av dem var vänlig nog att skicka en hel lunta med sidor med Anders Larssons anor och ättlingar.

Trots detta har jag i flera år undrat över riktigheten i kopplingen mellan Anders och Peter. Det var ändå närmare tusen personer som jag inte kunde vara säker på att jag hade ett släktband med. Bland dessa fanns bland annat en kund till min syster som är frisör.

Den 17:e januari 2016 fick jag mina första FT DNA-matchningar och kände genast igen namnet på en person som bor bara två kilometer ifrån mig och det visade sig vara en 6-männing. Ytterligare några matchningar föll på plats och i slutet av 2016 har jag kunnat konstatera att nämnde Anders Larsson med största sannolikhet, som man 1981 sa om ubåten U 137, var Peters far.

Det var när jag kollade DNA-matchningen för en mor och hennes son som jag hittade Anders Larsson Sparv som vår gemensamma ana och han var farfar till ovan nämnda Anders Larsson som också fanns med i linjen.

Christer Lundström, 20200715

Tack Christer för ditt bidrag// Åsa o Linda