Koppla gubbar och gummor – version 2

Nu finns det en uppdaterad version om hur man använder Family Matching Tool – i allmänt tal kallat koppla gubbar och gummor – hos FamilyTreeDNA.

FamilyTreeDNA har uppdaterat släkträden så det ser lite annorlunda ut mot tidigare därför bestämde vi att vi skulle göra en version 2.0

UPPDATERING JULI 2021: FamilyTreeDNA har uppdaterat matchlistan men inkoppling i släktträdet fungerar precis som tidigare. Numera kan man välja Assign Relationship (tilldela släktskap) direkt från matchlistan.

5 svar på ”Koppla gubbar och gummor – version 2

 • 29 juni, 2020 kl. 11:41
  Permalänk

  Hej !
  Bra film om koppla gubbar och gummor.
  När jag tidigare har kopplat gubbar och gummor har det i bland gått fel, som inte går att rätta till
  Personen som är länkad finns i mitt träd, men inget syns i den ”stora”matchlistan. Men i listan
  Linked matches i Tree Management kolummen Linked Relationship Unknown.
  Hoppas ni kan hjälpa mig !

  Svar
  • 29 juni, 2020 kl. 17:40
   Permalänk

   Hej Inga,
   Enligt min träfflista så har jag kopplat 20 st personer men går jag in i Tree Management så har jag 23 st kopplade. Vid tre av dessa så står relationen som unknown. Alltså kan inte FamilyTreeDna räkna ut hur vi är släkt eller så är släktskapet för långt bort i generationerna så det inte visas i träfflistan. Om du tittar och jämför din träfflista med Tree managemnets listan så tror jag att du kommer att hitta liknande som jag har. Och frågan om varför det är så får gå till FamilyTreeDnas support. Kolla och hör av dig igen.
   Mvh
   Åsa

   Svar
 • 30 juni, 2020 kl. 14:55
  Permalänk

  Hej Åsa !
  Tack för snabbt svar. I ett fall är den gemensamma anan åtta generationer bort, omkr 1670, ett annat fall är vi släkt på genom flera anor. Det verkar ju som det kan påverka. Trodde att jag gjort något ”handhavar” fel.
  Mvh
  Inga

  Svar
 • 6 februari, 2021 kl. 17:27
  Permalänk

  I mitt program Family Tree DNA ser det inte alls ut som i filmen. Sekvensen hur man kopplar är inte lika. Jag får upp CONFIRM och EXIT och inge stor svart punkt:

  Gammal version kanske??
  Var hittar jag en uppdaterad??

  Svar
  • 6 februari, 2021 kl. 18:07
   Permalänk

   Hej Christer!

   Den stora svarta punkten vi har i filmen är för att maska personens riktiga namn när vi kopplar in denne i trädet. Annars är förfarandet på samma sätt. Du tar tag i personen du vill koppla i matchlistan och drar in den på rätt ställe i trädet, väljer att det är den personen (Link to NAMN) och trycker Confirm. Ibland händer det att FamilyTree DNA gör förändringar i hur det ser ut men funktionen är i princip den samma. Vi uppdaterar inte filmerna vid varje förändring Family Tree DNA utför utan hänvisar i så fall till hjälpsidor hos Family Tree DNA eller deras support.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *